8., rész Lassan kész!

Ott tartottam, hogy megrendeltük a teraszok burkolatát, ami egy érdes felületű betonlap lett. A lerakása gyorsan ment és szép lett a végeredmény! Itt kérdés volt hogy a járda, ami szintén ugyanezzel van lerakva, milyen széles legyen. Én először 1m szélesnek gondoltam, ami 2.5 darab burkolólap szélességű lett volna, de ezt elvetettük mert az ikerbabakocsi már maga is több mint 80 cm széles. Ez okból 1.2 m széles lett.

Közben megrendeltünk a kazánt is. Meglehetősen drága rendszert sikerült összevásárolnunk, de itt az ár mellett az is szempont volt, hogy profi, takarékos, bővíthető és megtérülő befektetés legyen. Buderus kazán és Funke tároló mellett döntöttünk. Ez a rendszer mindent tud, többször leesett az állam hogy mik vannak, de erre nem térek ki most. Azért sem térek ki mert max. a felét értem ,de mindennek utána olvastam több forrásban is,hogy még véletlenül se legyen pénzkidobás. A lényege az, hogy a kazán, figyelembe veszi a külső hőmérsékletet, az általunk beállított értéket, a fűtési körökből visszajövő víz hőmérésékletét, a külső hőbevitelt stb. stb. stb. A szolár rendszerre már elő lesz készítve, de anyagi okok miatt egyenlőre nem lesz teljesen kiépítve. Pedig állítólag ezt az enyhe (vagy inkább kimondottan meleg) őszt ki lehetett volna húzni gáz nélkül! Első körben valószínűleg a használati meleg-víz készítésére fogjuk használni. Erre 70-80% os hatásfokot írnak éves szinten! Az jó lenne....

Kazán beszerelése kb. másfél-két hétig tartott, és ma láttam, hogy a szolárcsöveknek, amik a tetőn levő kollektort kötik össze a pincében levő kazánnal, már elkészült a helye. Ez az utolsó lépés, a fűtéshez elvileg nem szükséges.

Itt ezen a ponton, lelassult minden. A gépész emberünk bevezette közben a gázt, és mondta hogy intézi a "gázátadást". Ez kell ahhoz, hogy legyen gázóra. Igen ám, de az Ő bekötését a kazánházban a kazánszerelőnek át kellett alakítani. Ez már egy késés forrás. Aztán a gázátadás előtti estén szóltak, hogy a kéményseprőktől is kell valami igazolás ami most jutott eszükbe. "Franya" gondoltuk, ez az átadás is ugrott. Szerencsére Ancsi már nem dolgozik, ezért el tudott menni és beszerezni a papírt. Ezt is átadtuk nekik. Persze csak szerdán és pénteken van "gázátadás ceremónia" és a csütörtöki bejelentés már csak a jövő szerdai napra jogosít. így csúszunk még egy hetet..

Ez csak azért fontos, mert ez a vége az építkezésnek egy láncreakció: ha lesz fűtés (aminek speciális az első programja), ami 7 napig tart, akkor meg lehet látni a falon, hogy az utolsó festés előtt jöttek-e elő repedések a vakolaton, amiket javítani kell. Szóval a 7 napos fűtés után kb. egy nap míg kihűl a fal, aztán jöhet a végső festés. Ha az megvan akkor jöhet a villanyszerelő, a riasztós, és ha ezek is megvannak akkor jöhet a laminált parketta lerakása. Ha ezek megvannak akkor lehet kb. 2-3 nap alatt kitakarítanunk és aztán költözni.

Ezzel párhuzamosan elkezdték a kinti munkákat Megcsinálták az utca felőli kerítés kőműves munkáját, megcsinálták az ereszek összekötését egy 1m3-es tartályba. Erre is menet közben döbbentünk rá, hogy nem túl szerencsés az, hogy csak 4 helyen vezet le eresz a tetőről, így a viszonylag sok vizet ezen a 4 ponton kellene elnyelni a földnek. Ez csak problémát okozna, így belementünk hogy vezessék egy tartályba. Ez is egy előre nem tervezett nagy költség volt!

A kert többi részét egy ismerősünk, akinek profi kertépítő vállalkozása van, elkezdte rendberakni. Azért is tehette mert szinte minden eltűnt a területről, gépek, törmelék, szemét stb. A kert is gyönyörű lett, nekem nagyon tetszik. Mondjuk ennyi pénzért legyen is gyönyörű!!! :-)

Hát így állunk. Ezen kívül még az történt, hogy -mint feljebb írtam- Ancsi nem dolgozik november 1-től mert táppénzen van a kölkök miatt. Így szerencsére tud (még) intézkedni, papírok után szaladgálni a bürokrácia útvesztőiben. Mert bürokrácia az van. A használtba vételi engedélyhez annyi papír kell, hogy egy komplett erdőt kell kivágni miatta. De ez is meglesz. Remélem. A lényeg, hogy úgy néz ki sikerül hatalmas családi-anyagi támogatásból, hitelből, szocpol-ból és az előző 10 év keresetéből felépíteni a kacsalábon forgó palotánkat!

A képek magukért beszélnek!

Egyelőre itt tartunk. Még egy befejező bejegyzést majd írok a beköltözés után! Remélem mihamarabb :-)

Grüße aus Berlin

Hallo Ancsy und Pali, ich habe Eure E-Mail bekommen und geantwortet. Vielen Dank für die Zusendung Eurer Domain an mich. Ich habe mir schon fast alles angesehen. Euer Haus sieht schon sehr schön aus. Gratulation auch zu den Zwillingen! Es ist wirklich viel passiert bei Euch! Ich bin auf die ersten Fotos der Kleinen gespannt und habe mir Euern Blog als RSS aboniert. Meldet Euch! Jederzeit immer gerne. Nadja & Sven aus Berlin