7., rész - Gyorsan haladtunk!

Már olyan régen írtam, hogy lassan be is fejeződik az építkezés. Igaz, nagyon lelassult a dolog, de erről majd a következő részben

Az előző bejegyzésemkor ott tartottunk, hogy a falak álltak, a villanyszerelő elkezdett fúrni faragni.
Közben természetesen folyamatosan egyeztettünk mindenkivel, és egyre többször előkerült szempontként a kivitelezhetőség és az ár (na nem mintha eddig nem figyeltünk volna oda az anyagi kereteinkre). Így alakul a megtervezett mennyezetfűtés sorsa is. Kiderül, hogy a mennyezetfűtés egy meglehetősen drága dolog lenne. (valamilyen speciális gipszkarton elem kellett volna, ami nagyon drága). Ezért ezt a helyiséget (nappalit) újra kellett gondolni és a végén itt is falfűtés mellett döntöttünk, pedig meglehetősen kis felületek álltak csak rendelkezésre.
Közben elkészült a tető, a belső vakolás (kivéve a falfűtéses részek, neki lehetett állni a fűtés alapjainak lerakásához. Először a padlófűtést tették le. Ez jónéhány centivel megemelte a padlószintet és így kialakult a majdani belmagasság. Mikor ez le volt betonozva, jöhetett a falfűtés. Ennek a vakolását egy speciális géppel végezték, arról nem is beszélve, hogy a padlónál a fűtés miatt speciális betont, a falnál pedig speciális vakolatot kellett ill. ajánlott használni. Ezek jelentős mértékben költségnövelő dolgok, de úgy gondoltuk hogy ezt csak így érdemes megcsinálni.
A munka szépen és gyorsan haladt. Kb. 1-2-3 naponta mentünk ki megnézni a haladást, és mindig volt mire rácsodálkozni.
A ház folyamatosan fejlődött. Behúzták a villanyszerelők és a riasztós a kábeleket, építették a fürdőszobát és a wc-t, majd jöttek a festők akik gletteltek, majd egy alapszínnel lefestettek mindent. Már most látszanak, hogy Anikónak jó színeket sikerült kiválasztani. Lassan elkezdődött a burkolás. Mivel a wc-k és a fürdő is "eléggé ki van találva" ezért nem egy pillanat műve volt kicsempézni és járó-lapozni. A falon kétféle zöld csempe, egy (tükör körüli) keret-csempe, és egy negyedik fajta apróbb csempe van. A képek magukért beszélnek, szerintem nagyon jó lett, nagyon szép munkát végzett a burkoló.
A fürdőhöz kapcsolódik az első kellemetlenség amikor is a hetekkel ezelőtt megrendelt fürdőkád nem érkezett meg. Emiatt nem lehetett a csempézést befejezni, és így az a rész állt kb. 1 hetet. Közben mi minden nap -volt hogy többször is- elmentünk a csempeáruházba (ahol a kádat rendeltük) és sürgettük kérdezősködtünk, vagy éppen fugát vettünk.
Amíg a burkoló várt a kádra, addig lerakta a járó-lapot a konyha-érkező-folyosó szentháromságban, az alagsorban, és a lépcsőlejárón. Ezek is nagyon jók lettek. Diagonál mintában vannak a lapok, ezek mintha növelnék a teret.
Lassan (illetve meglehetősen gyorsan és szépen) elkészült a burkolás és a gépészet is. Mindez részünkről egyre több telefonálással és futkosással járt. Sok mindenben kellett dönteni, amire eddig nem is gondoltunk és most hívták fel a figyelmünket. Pl. telefonon hívtak fel, hogy elkezdenék a járólapozást és hogy normál vagy diagonál legyen? Egyből visszakérdeztem, hogy mi az hogy diagonál? :-) De ilyen volt az is, hogy a barna járólaphoz kellene karamell színű fuga, de ha lehet, akkor most rögtön is jó lesz, de holnap reggelre mindenképpen. És jöttek még olyanok hogy egyesével vettük meg és vittük ki a szegélyléceket, amik anyagilag és térfogatilag nem túl nagy dolgok, de annál inkább bosszantó hogy minden dolog külön-külön került a látóterünkbe...

Azért kész lett és nagyon szép lett. Ez látszik a képen.

Elkészültek a nyílászárók is, kívül belül, ezek szintén nagyon szépek lettek. A tolóajtót mondjuk fordítva csinálták, de ezt is kicserélték kb. 1 hét múltán.
Ugyan így kész lett a külső szigetelés is. Ettől mondjuk egy kicsit tartottunk, mert hogy túl korán teszik fel, és nincs ideje kiszáradni a háznak, de megnyugtattak hogy ha néhány hétig naponta kiszellőztetünk (igaz a fűtés kárára) akkor nem lesz baj. Ezért feltettettük a 30-as téglára a 8cm szigetelést, majd a külső vakolatot. Ez is szép lett.

A munkálatoknak itt még nem lett vége! Pl. megrendeltük a teraszok burkolatát vagy pl. megrendeltünk a kazánt, de erről majd a következő részben.