3. rész - Telek vásárlás

Az egyik legfontosabb dolog, hogy hol legyen a telek. Mindenképpen egy kaposvár körüli településben gondolkodtunk. Megnéztük a telkeket a környező falunkban, mérlegeltük az árat, a kaposvártól mért távolságot, hogy jár-e helyijáratos busz arra és még rengeteg dolgot. Tudtuk, hogy vannak új kiosztású telkek kaposmérő végén. Pontjónak tűnt, mert a csatornázáson kívül minden megvan, az utat idén tavasszal építik meg. A még eladatlan telkeket megnéztük és két alternatíva maradt a 6-8 darabból. A sarok telkeket kizártuk, ahol sok földmunka lett volna azokat is.

A két megmaradt telek közül az egyik hátsó szomszédjában traktorok parkoltak. Na nem mintha félnénk tőle, de ez egy feketepont volt. Sokan magyarázták nekünk, hogy lehet zajvádő kerítést építeni a zaj ellen, meg beton alapú kerítést hogy esetlegesen az eső se mossa át a koszt olajat. Így ezt elvetettük.

A másik telek pedig egy kanyar külső ívén volt. Hátulról volt szomszédja, egyik oldalról egy üres telek (ami nekünk túl nagy volt). A baj a másik szomszéd. Illetve a telken álló félkész ház. A telekhatárról 1m-re áll, nagyméretű ablakok néznek "felénk" (ami ugye nem engedélyezett), és a ház alaprajza olyan, hogy az ablakokat nem lehet áttenni a túloldara. ÉS mivel építészetileg szabálytalan, nem akartunk egyből pereskedéssel kezdeni. Ez egy súlyos feketepont volt ennek a teleknek. A másik ami nem osztott egyöntetű elismerést az az volt, hogy a telek észak-deéli fekvésű. Napfény/árnyék szempontjából nem túl jó, pláne úgy ohgy a nyugati oldalon van a fent említett ház. Ezek az apróságok hosszú távon fontosak lehetnek és mi ugye 20-30-40 évre tervezünk. Így ezt is elvetettük.

A fenti telkek nagy előnye, hogy az általunk megcélzott 1000m2 körül voltak, és az áruk is elfogadható 3.5MFt körül. Szóvalminden ideális volt kivéve a részletek. ÉS ugye az ördök a részletekben rejlik.

Ezt követően újra körülnéztünk a többi kaposvár közeli faluban. Úgy gondoltuk hogy a jó telekre többet is tudonk szánni,így visszatértünk Kaposfüredre. Itt sok telek volt/van. A fekvésük ideális K-NY-i, bár egy kicsit kisebb mint gondoltuk (850m2) és drágábbak is. Itt is "majdnem" megvettünk egy telket aminek a szomszédja egy meglehetősen magas épület. És mivel ez az épület dél-délnyugati irányban volt, így meglehetősen nagy árnyékot adna.

Mindezek után sikerült megvenni egy olyan telket aminek az északi oldalán levő telken egy -az általunk előzetesen kigondolt házhoz hasonló- ház áll, és a déli szomszéd telken egyenlőre semmi. Egy kicst lejt hátrafelé, összközműves, jó környéken van viszont egy kicsit drágább, de úgy godltuk, megvesszük.

És meg is vettük....