2. rész - Az álmodozás

Mivel én világ életemben panelban laktam, de a nyáriszüneteket mindig falun töltöttem, így tudtam hogy miért jobb a családiház. Gondolom ezt a különbséget senkinek nem kell elmondanom. Elég csak arra gondolni hogy a 60m2-es panelban a nem szabályozható fűtésért havi 25-28eFt fizetünk télen és nyáron is 10 körül. Igaz hogy nálünk speciel nagyon meleg van és mi amúgy is jobban kedveljük a hűvösebbet, de azért fájt a szívünk amikor télen nyitott ablaknál kell aludni. Ennél nagyobb pazarlás nemtudom hogy van-e.

Álmodozásaink alkalmával végiggondoltunk mindent ami a lakás funkcióját illet. Hány szoba legyen, hány WC, mekkora konyha. Gondoltunk még arra is hogy jól szigetelt legyen az épület, jól szabályozható a fűtés, legyen megüjuló enegriaforrást használó elem is. Ilyenkor még a pénz nem számít.

Mivel meglehetősen tartottunk (és tartunk még most is) az egész építkezéstől, természetesen az ismerősök, rokonok tapasztalataira voltunk kíváncsiak. Persze jó magyar szokás szerint mindeki a negatívumokkal, az építésben rejlő veszélyekkel ijesztgetett minket, a legnagyobb jószándéka mellett.

Szerencsére volt néhány olyan tapasztalat ami arra enged következtetni, hogy újabban nem úgy megy az építkezés mint régen. Nincs az hogy "építkezés közben" tervezik az épületet vagy hogy a "családi-baráti-felebaráti" építkezés évekig húzódik. Persze most is említették hogy a kivitelező a saját szakállára kihagy(hat) dolgokat ami később kellhet, meg hogy ha az ember nemfigyel, akkor eltünik/átterveződik ez-az.

Azért is akarunk mindent dokumentálni hogy a kivitelezéskor minden meg legyen örökítve így elvileg nem lehet olyan hogy "kihagyják a padlószigetelést és észre sem veszitek csak ha már felázott a padló", vagy "nem jól ássák ki az alapot és megsüllyed a ház"...
Minden fontos részt meg akarunk örökíteni, ami -ha jól elvégzett a munka akkor - akár egy nagyon jó reklám lehet a cégnek, ha pedig ne adj' Isten valami rosszul sül el akkor a fotókrol egyból kiderülhet hogy mi a baj.

Ilyen és ehhez hasonló tapasztalatok birtokában úgy döntöttünk belevágunk.
Nekifogtunk telket keresni!