4., rész - Tervezés....

Miközben a telket nézegettük, már felvettük a kapcsolatot a tervezőnkel, akinek már több munkáját láttuk. Mivel a munkái szimpatikusak voltak, így megbíztuk Őt (ill. Őket, mert hogy a feleségével együtt terveznek) hogy tervezzék meg álmaink kacsalábon-forgó palotáját. A telekvásárlásban is segítettek azzal, hogy Ők más szemmel néztek a telekre, meglátták azokat az apróságoakt amiket mi nem.

A telek helyének, fekvésének tudatában, megtartottuk az első megbeszélést, ahol leírtuk, hogy miből mennyit szeretnék, mik lennének az "rigolyáink". (itt kellett volna egyből szerződést írni, hogy ne legyen féreértés a későbbiekben, de nekünk hál' Istennek szerencsénk volt. Nagyon korrektek voltak az Andrásék -egyenlőre vezeték nevet nem írok mert még nem kértem az engedélyét-, nem kértek arcátlanul sokat, tartották a határidőt, amit lehetett Ők elintéztek helyettünk, és a későbbiekben is sokat segítettek, mert ugye a magyar bürökráciának nagyon tekervényes útvesztői vannak. De erről majd később.)

A második találkozón már szabadkézzel rajzolt alaprajzvázlatok vártak minket. Ezek közül 2-t kiválasztottunk, amit el is hoztunk tőlük, és itthon szoktuk, ízlelgettük a kinézetét. Többen említették, nagyon fontos hogy az ember a tervezés elején végiggondolja "funkcionálisan" a tervezett házat. "Ha a munkából hazamész hova fogsz menni, mit fogsz csinálni, és amit csinálsz az kényelmes lesz, a gyerekek nem lesznek túl messze/közel a hálóhoz, stb." jellegű kérdéseket vettünk figyelembe a tervekkel kapcsolatban. Volt néhány rigolyánk (pl. a fürdőtől különálló WC(k), "amerikai-konyha", és még néhány), és voltak a tervezőnek is ötletei (pl. a telek lejtését érdemes lenne kihasználni, legyen sok nagy terasz stb.)

A harmadik találkozón már az általunk választott tervről volt szó és annak finomításairól. A negyedik és ötödik találkozó is így telt azzal a különbséggel hogy akkor már számítógépen néztünk, látványterveket, alaprajzokat, valamit ezeken a megbeszéléseken már a rendezési-terv által megkövetelt szabályokat is erősen figyelembe vettük. Az egyetlen szempont ami kérédéses volt, az a szomszéd telektől való távolság, de ezt is sikerült tartani. Az egyik megbeszélés alkalmával aláírtuk a szerződéseket is.

Az utolsó talákozón megkaptunk mindent ami kellett, tervek 3 példányban, közüzemi igazolások (vagymik) stb. A terveket annak rendje és módja szerint beadtuk az építésügyi hatóságra, ahol nagyon rugalmasan fogadtak minket, mindent elmondtak és bíztattak hogy hamar meg is lesz az engedély. És meg is lett. Aláírattuk a szomszédokkal a lemondó nyilatkozatot így hamar jogerőre emelkedett az engedély, meg is kezdőthetet volna a munka, de.....

Az építési engedélyt annyira sürgettük, hogy csak a jogerőre emlekedés után (ami egy napon volt a határozat kézhezvételével) láttuk hogy egy szintén új jogszabály értelmében a különálló garázs is beletartozik a teljes bruttó szintterületbe. Ez mindenki által elismerten egy bolondság. Ez úgy befolyásolt minket, hogy a nagy teraszokkal, garázzsal mindennel együtt, egy hajszálnyival átléptük a bruttó (a ház hasznos alapterülete földszint: 121m2, alagsor 38m2, dupla garázs+tároló: 46m2) 250m2-t így kiviteli terv elkészítésére köteleztek minket. Mivel az idő sürget minket, így nem várhatunk 2-3 hónapot és nincs többszázezer forintunk erre. Így most ott tartunk, hogy hosszas egyeztetések után újra be kell adni a tervet, immár a garázs nélkül. Erre remélem nem kell annyit sem várni mint az elsőre, így a lehető legkevésbé borul a "menetrend".

Visszatérve a tervezésre, persze az utolsó megbeszélések alkalmával, mikor már majdnem 100%-os tervek voltak a kezünkben, elkeztünk kivitelezőt keresni. Itt is csak olyanok jöhettek szóba akiknek látjuk a referenciáit, vagy ismerősök által ajánlott. Mindenképpen fontos volt az is, hogy a kivitelező az első ásónyomtól a bútorpakolásig végig ott legyen és felügyeljen mindent, vállaljon felelőséget a teljes építkezésért, a mások munkájáért is. (az új jogszabájok értelmében külön-külön kell megegyeznünk és szerződnünk mindenkivel és nem egy fővállalkozóval). Sikerült is megtalálnunk a megfelelőt, de ne szaladjunk ennyire előre.

A következő részben a kivitelezőről és a kivitelezés kezdetéről is beszámolok remélhetőleg.